Ethiek

Veganistische of dierlijke modeproducten: wat is meest duurzaam?

Vandaag wordt – terecht! – heel wat aandacht besteedt aan het verminderen van de plasticberg en aan de negatieve gevolgen van teveel plastic in ons milieu. De gekende actie ‘Mei Plasticvrij’ sensibiliseert ondertussen heel wat consumenten om bewust na te denken over hun plastic verbruik. Wat hierbij opvalt is dat er verrassend weinig aandacht besteed werd aan de rol van mode in dit verhaal.

Nochtans is het van groot belang dat de consument in het kader van het verminderen van de plasticberg ook bewuster omgaat met hetgeen hij of zij draagt. Gelukkig zien we dat meer en meer mensen liever een paar duurzame en kwaliteitsvolle stukken aanschaffen die ze graag dragen, in plaats van er een kast vol impulsaankopen op na te houden. Tevens zien we binnen de modesector dat heel wat consumenten kiezen voor ‘consuminderen’ en voor slow fashion, en zich afkeren tegen de goedkope fast fashion.

Een hype die we opmerken is, veganistische mode. Elke vorm van textiel die van dieren afkomstig is of uit dierlijk materiaal geproduceerd wordt, staat bij het veganisme op de rode lijst: van leder tot zijde, tot wol en dons.

Nu is het zo dat de overgrote meerderheid van veganistische mode wordt gemaakt op basis van synthetische materialen, zoals polyester of polyurethaan.

Dat zijn kunststofvezels die ten eerste uit aardolie gewonnen worden, en dus niet hernieuwbaar zijn. Ten tweede zijn ze niet biologisch afbreekbaar en vervuilen ze zo onze planeet. Ten derde belanden ze als micro-plastic in de voedselketen. En ten vierde: er bestaat momenteel nog geen methode om deze vezels afdoend te recycleren.

Als je weet dat deze na gebruik op stortplaatsen belanden waar hun chemicaliën in onze bodem en het grondwater lekken, dan is het plotseling niet meer zo duidelijk of het wel zo een goede keuze is om voor “diervrije” synthetische materialen te gaan. Veganistische jassen en schoeisel gemaakt van kunststoffen die lijken op leder of bont zijn in theorie fantastisch, maar in de praktijk hebben ze nadelige gevolgen voor de planeet bij elke stap in hun productie, gebruik, verwijdering en hun blijvende negatieve impact op het milieu eens ze afval zijn geworden. Een probleem die een versleten lederen vest, bontjas of lederen schoenen niet veroorzaakt.

Wat je ook kiest, je kiest met een consequentie. Het is dus niet omdat je ervoor kiest om geen dierlijke producten te dragen dat je automatisch ethisch bezig bent.

Adres

Willebroekkaai 37
1000 Brussel

Contact

Tel. +32 (0)2 21 22 623
info@bontfederatie.be